Totul despre ciclul menstrual al femeilor (menstruație)

Ce este menstruația / Ciclul menstrual ?

Menstruația (Din limba latină: Menstruatio s. menses - menstruație) este exprimarea externă a ciclului menstrual al femeilor. Prin menstruație înțelegem eliminarea culcușului preliminar pentru celula ovulului fertilizat, ca rezultat al faptului că aceasta nu a fost fertilizată. În consecință, stratul funcțional al endometrului nu a folosit pentru scopul dedicat iar eliminarea acestuia se face cu hemoragie. Așadar, sângerarea din uter, în care stările anatomice și fiziologice lipsesc, nu este o sângerare menstruală. Menstruația este repetată periodic de la pubertate și până la menopauză, la o medie de 28 de zile. Cel mai scurt interval normal este de 21 de zile iar cel mai lung - 35 de zile. În afara acestor limite, menstruația este considerată anormală din punctul de vedere al frecvenței. Durata diferită a lungimii ciclului menstrual pentru fiecare femeie este explicată prin caracteristici individuale și ereditare.

Cycle

Perioada menstruală este ritmică și regulată, când menstruația femeii alternează la intervale egale. La anumite femei, regularitatea precisă este păstrată chiar dacă sunt schimbări semnificative în viețile lor. La alte femei, menstruația se intamplă la intervale diferite și o parte din intervale pot fi normale sau anormale. În aceste cazuri menstruația se numește aritmică sau neregulată. Variație în intervale de 2 - 3 zile este des întâlnită. Aceasta menstruație ușor aritmică în perioade de obicei normale nu ne arată o stare patologică a organelor genitale. Schimbări în ritmul ciclului pot apărea în stările neuro-vegetative și în iritațiile neuro-psihologice în mod special când există schimbări ale mediului înconjurător. În timpul pubertății, menopauzei și după sarcini și avorturi, o menopauză aritmică este foarte des întâlnită.

Cum să calculezi ciclul menstrual pe site-ul Period28.com?

Period28.com diferă de alte calendare deoarece nu este nevoie să introduceți perioada ciclului, care este un lucru pe care majoritatea femeilor nu îl cunosc, și veți primi un prognostic despre următoarea menstruație în funcție de fiecare persoană în parte și caracteristicile individuale ale acesteia

Exemplu: Când introduceți corect datele pentru două cicluri menstruale consecutive, site-ul calculează când se va întâmpla urmatoarea menstruație, pe baza acestor date, descrise de către dumneavoastră.

Pentru cei care cunosc perioada ciclului menstrual, o puteti introduce la începutul înregistrării sau o puteți schimba oricând din setari.

Durata

Menstruația se întâmplă pentru o perioadă bine definită după care se oprește spontan. Durata medie a menstruației este de 5 zile, a doua și a treia zi sunt cele mai puternice. Durata normala este intre 3 si 5 zile, maximum 7 zile. Durata normală a menstruației femeii este constantă și foarte rar se pot observa fluctuații. Daca diferența devine foarte mare, aceasta poate provoca semne de întrebare. Mecanismul opririi menstruației este același ca și mecanismul nașterii: vasele de sânge deschise sunt comprimate de fibrele musculare sub influența contracțiilor uterine

Proprietățile sângelui menstrual

Sângele menstrual are ca și caracteristică culoarea roșie-maronie; este lichid și se coagulează greu. Acest lucru se întâmplă din cauza substanțelor formate în mucoasa tuburilor falopiene care dezactivează, neutralizează și distruge fermenții coagulatori. Prezența cheagului este un semn că sângerarea este mai puternică decat cea normală.

Sângele menstrual are aspect mixomatos și consistență lipicioasă la atingere iar acest lucru se întâmplă din cauză că este amestecat cu mucus cervical. Are un miros specific din cauza impurităților secretate de către glandele sebacee ale vulvei. Ca rezultat al fenomenului de degradare care se întâmplă sub acțiunea bacteriilor din vagin sau din organele genitale externe, în mod special din igiena slabă, sângele menstrual poate avea un miros puternic și neplăcut.

Repercursiunile stării generale

Menstruația este un process care se întâmpla cu regularitate. Numai 16-18 % dintre femei nu au probleme legate de ciclul menstrual. Schimbări familiare, denumite sindromul premenstrual, premerg sângerarea. Anumite tulburări apar în mijlocul intervalului. Aceste tulburări sunt subiective și obiective. Cele mai multe senzații subiective tipice sunt:

  • durere de spate și în partea de jos a abdomenului
  • migrene
  • nervozitate
  • oboseală
  • excitabilitate crescută
  • spasme gastro-intestinale
  • senzație de tensiune a sânului
  • senzație de umflare

Câteodată un număr de tulburări sunt observate spre exemplu în sistemul digestiv: apetit scăzut, aversiune față de anumite mâncăruri, stare generală de rău, vomă, diaree sau constipație. La fel ca și accelerarea pulsului, palpitații, etc. Simptomele instabilității vasomotoare sunt foarte des întâlnite și sunt exprimate printr-o senzație de căldură, transpirație puternică, etc. In același timp nasul și gâtul se umflă. Vocea pierde din claritate și putere. Pustule și herpes pot apărea pe piele. Este normal să avem senzația de greutate și tensiune crescută, greutate în abdomen, datorită angorjării zonei pelvice care de multe ori cauzează iritații, mâncărimi și câteodată excitare sexuală.

Tulburările menstruale

Tulburările ciclului menstrual normal sunt cele mai dese motive pentru vizita la medicul ginecolog. Se dovedește ca majoritatea femeilor nu realizează ce este exact menstruația și faptul că trebuie sa trateze perioada ciclului menstrual cu grijă.

Ciclul normal variază în următoarele limite: intervalul dintre menstruații, considerând din prima zi a urmatorului ciclu, de la a 21-a pana la a 35-a zi, durata sângerării de la 2 la 5 zile, intensitatea 20-60 ml (3-4 tampoane igienice pe zi).

Menstruația anormală poate apărea când: ciclul sau durata dintre cicluri sunt prelungite, în afara limitelor descrise mai sus.

În orice deviere de la normal, orice femeie trebuie să viziteze imediat doctorul ginecolog.

Fiecare perturbare a ciclului menstrual poate fi un prim semn al unei boli genitale: inflamație, polipi uterini, endometrioză sau sarcina ectopică. Este posibil să existe chiar un cancer al colului uterin, al uterului sau al ovarelor!

Câteodată, dar rar, tulburările de ciclu menstrual nu sunt simptome ale unei boli, dar acestea sunt din cauza influenței mediului înconjurător. În timpul pubertății, în jurul varstei de 12-16 ani, după prima menstruație, una din trei fete are menstruații neregulate.

Aceasta etapă continuă pentru aproximativ doi ani, după care menstruația devine regulată.

Simptome cum ar fi pierdere sau creștere bruscă în greutate, creșterea părului în anumite zone, acompaniate cu menstruații neregulate, ar trebui tratate într-un mod serios, deoarece acestea ar putea fi un semn de viitoare infertilitate sau sarcină prematură. Când se ajunge la menopauză (45-55 ani), menstruația se întâmplă mult mai rar. Formarea hormonilor și maturarea ovulului se oprește într-o perioadă de aproximativ 5 ani.

Produsele pentru menstruație

Tampoanele igienice

Tampoanele igienice sunt produse absorbante de igienă, folosite de către femei în timpul menstruației și, în orice alt caz în care există o sângerare din vagin. Tampoanele igienice sunt folosite în afara corpului și sunt puse între vulvă și lenjeria intimă.

Tampoanele igienice au mai multe variante: Acestea pot fi din mătase sau bumbac, pot fi subțiri sau groase, cu aripioare sau fără.

Tampoanele intravaginale

Tamponul intravaginal este o mică rola de țesătură de bumbac, cu un fir la unul din capete.

Tampoanele sunt cu grosime diferită, depinzând de severitatea sângerării. De asemenea, ele vin în lungimi diferite și există variante speciale, mai scurte pentru adolescentele virgine, astfel încât să nu fie posibil să deterioreze himenul.

Tampoanele trebuiesc schimbate odată la câteva ore, și este mai bine să se folosească tampoane igienice în timpul nopții decât tampoane intravaginale. Schimbarea frecventă a tampoanelor este foarte importantă, deoarece dacă tamponul este folosit pentru o perioadă mai lungă de timp (de exemplu 24 de ore) ar putea să cauzeze o infecție.

Ce este ovulația

Ovulația este perioada de timp când este posibil pentru o femeie să conceapă un copil

Sub influența unui hormon, care este secretat de glanda pituitară, câteva ovule încep să se matureze în ovare. Totuși, unul singur din ele ajunge la suprafața ovarului unde se maturează într-o celulă-ou, lansat prin mișcările sale din tuburile falopiene. Aceasta este ovulația. În tubul falopian, din nou, sub influența unui hormon secretat de glanda pituitară, se formează un corp galben. Aceasta sintetizează de asemeni și hormonii estrogen și progesteron, care funcționează la suprafața mucoasei uterine, astfel încât aceasta este pregătită pentru oul fertilizat.

Calcularea ovulației pe site-ul Period28.com

Ovulația pe site-ul Period28.com este calculată pe baza metodei standard, numarând zilele de la începutul primei menstruații și calculând 14 zile.

Exemplu: Dacă perioada menstruală a unei femei a început pe 5 ianuarie, ovulația este de obicei după 14 zile. Aceasta înseamnă ca este pe 19 ianuarie.

Aceasta calculație este pe baza statisticilor internaționale, totuși, totul este în funcție de individ! Pentru femeile care doresc să ramană gravide și doresc să fie sigure de momentul exact al ovulației, cea mai bună metodă este un test de ovulație, care este vândut la farmacii.

Există și alte metode cunoscute de a defini ovulația femeii, cum ar fi măsurarea temperaturii, auto-examinarea mucoasei colului uterin, etc., dar în concordanță cu specialiștii ginecologi, aceste metode nu sunt foarte precise (de exemplu temperatura corpului femeii este influențată de mulți alti factori).

Cine poate vedea informațiile mele?

Contul dumneavoastră este personal. Informația nu poate fi văzută de nimeni altcineva, decât de dumneavoastră.

Testul Papanicolau

Ce este testul Papanicolau ?

Testul Papanicolau este un test de prevenție folosit pentru a detecta procese pre-canceroase sau canceroase în canalul endocervical (zona de transformare) a sistemului reproductiv al femeii. Constatări neobișnuite sunt în mod normal urmate de proceduri de diagnostic mult mai sensibile și, dacă acestea sunt confirmate, de intervenții care au ca scop prevenirea progresiei cancerului cervical. Testul a fost inventat și numit după proeminentul doctor grec Georgios Papanikolaou.

În recoltarea unui test Papanicolau, un instrument denumit speculum este folosit pentru a deschide canalul vaginal și pentru a permite colectarea celulelor din partea exterioară a colului uterin și a endocervixului. Celulele sunt examinate la microscop pentru a observa anomalii. Testul are ca scop detectarea schimbărilor pre-canceroase (denumite neoplazii intraepiteliale cervicale, sau displazii cervicale), care sunt cauzate în mod normal de virusul Papilloma, transmis pe cale sexuală. Testul este foarte efectiv, folosit ca metodă pe scara largă pentru detectarea cancerului cervical. Testul poate detecta de asemenea și infecții si anormalități ale endocervixului și ale endometriumului.

În general, în țarile unde testul Papanicolau este o rutină, este recomandat ca femeile care au o viață sexuala activă, să caute sa faca testul Papanicolau în mod regulat. Frecvența acestor teste trebuie să fie o dată la trei pana la cinci ani. Dacă rezultatele sunt anormale și în funcție de natura anormalității, testul va trebui sa fie repetat în șase până la doisprezece luni. Daca anomaliile necesită examinări mai atente, pacientul va fi trimis la o inspecție mai detaliată prin colposcopie. Pacientul va putea face și un test ADN pentru virusul papiloma uman, care poate servi ca și un adaos testului Papanicolau. Biomarkeri adiționali pot fi aplicați ca și teste auxiliare, iar acest tip de teste evoluează

Tipuri de screening:

Testul convențional Papanicolau

Într-un test convențional Papanicolau, mostrele sunt aplicate pe o lamelă de microscop după colectare.

Citologie bazată pe lichid

Mostra colectată este pusă într-un recipient cu substanțe conservante pentru transportul la laborator, unde este aplicată pe o lamelă de microscop.

Adițional, un test HPV poate fi efectuat, dacă acest lucru este indicat de rezultate anormale ale testului Papanicolau sau în anumite cazuri dubla testare este efectuată când se fac simultan ambele teste.

Indicații

Ghidul de screening variază de la țară la țară. În general screening-ul incepe la vârsta de 20 sau 25 de ani și continuă pană la vârsta de 50 sau 60 de ani. Screening-ul este tipic recomandat o dată la trei până la cinci ani, atâta timp cât rezultatele sunt normale.

Femeile trebuie să aștepte câțiva ani după ce au pentru prima dată contact sexual, înainte să înceapă screening-ul, și nu ar trebui să facă testul înainte de vârsta de 21 de ani. Congresul American al Doctorilor Ginecologi (ACOG) precum și alte foruri, recomandă începerea screening-ului la vârsta de 21 de ani. Multe alte țări recomandă așteptarea până la vârsta de 25 de ani sau chiar mai târziu pentru începerea screening-ului. De exemplu, anumite părți ale Marii Britanii, încep screening-ul la vârsta de 25 de ani.

Cele mai multe femei contactează HPV imediat dupa ce devin active sexual. Durează în medie un an, dar poate dura până la patru ani, pentru sistemul imunitar al unei femei pentru a controla infecția inițială. Screening-ul în această perioadă poate arăta o reacție a sistemului imunitar și reparații ca anomalii minore, care de obicei nu sunt asociate cancerului cervical, dar pot cauza femeii stres, posibile teste ulterioare și tratament. De obicei, cancerului cervical îi trebuie un timp mai îndelungat pentru a se forma, ceea ce inseamnă că amânarea începutului screening-ului, nu aduce multe riscuri observării leziunilor precanceroase. De exemplu, screening-ul pentru femeile sub vârsta de 25 de ani, nu scade numărul cazurilor de cancer sub vârsta de 30 de ani.

Exista avantaje mici în screening-ul femeilor care nu au avut contact sexual. De exemplu, Serviciile Forțelor de Acțiune Preventive ale Statelor Unite ale Americii (USPSTF) recomandă așteptarea a cel puțin trei ani de la primul contact sexual. HPV poate fi transmis prin sex între femei, așadar numai femeile care au avut relații sexuale cu alte femei ar trebui sa înceapă screening-ul, cu toate că acestea sunt expuse unui risc oarecum mai scăzut de cancer cervical.

Ghidurile pentru frecvența screening-ului variază, tipic acest test se efectuează o dată la trei pana la cinci ani pentru femeile care nu au avut teste cu rezultate anormale. Anumite recomandări mai vechi, sugerează un screening mai frecvent, cum ar fi la fiecare un an sau doi ani, cu toate acestea, există un beneficiu minor, dar duce la un cost crescut și multe proceduri și tratamente inutile. A fost recunoscut încă din anul 1980 că majoritatea femeilor pot face testul mult mai rar. In anumite ghiduri, frecvența variază in funcție de vârstă; de exemplu in Marea Britanie, screening-ul este recomandat o dată la trei ani pentru femeile sub vârsta de 50 de ani, și o dată la 5 ani pentru cele peste vârsta de 50 de ani.

Screening-ul trebuie oprit la vârsta de aproximativ 65 de ani, cu excepția cazului în care au existat teste anormale sau alte boli. Probabil nu există un avantaj pentru screening-ul femeilor peste vârsta de 60 de ani sau mai mult, ale căror teste anterioare au fost negative. Daca ultimele teste Papanicolau ale unei femei au fost normale, testarea poate fi oprită la vârsta de 65 de ani, conform USPSTF, ACOG, ACS și ASCP, NHS din Marea Britanie recomandă 64 de ani. Nu este nevoie de testare după o histerectomie sau după o boală benignă.

Testul Papanicolau este recomandat chiar și femeilor care au fost vaccinate impotriva HPV, deoarece vaccinurile nu acoperă toate tipurile de virus HPV care poate cauza cancer. De asemeni, vaccinul nu protejează împotriva expunerii la HPV de dinainte de vaccinare.

Teste Papanicolau mai frecvente trebuiesc făcute dupa un test Papanicolau cu rezultat anormal, sau după tratamentul în urma unui test Papanicolau anormal, sau rezultate ale unei biopsii, sau după tratamentul cancerului.

Procedura de screening cervical

Pentru cele mai bune rezultate, un test Papanicolau nu ar trebui să fie facut atunci când o femeie este în perioada ciclului menstrual. Totuși, testul Papanicolau, poate fi făcut și în timpul perioadei menstruale ale unei femei, daca doctorul folosește un test bazat pe lichid; dacă sângerarea este foarte abundentă, celulele endometriale pot ascunde celulele cervicale și nu este recomandat să se facă un test Papanicolau dacă sângerarea este excesivă.

Obținerea unei probe pentru testul Papanicolau, nu ar trebui sa cauzeze durere, dar acest lucru se poate întâmpla, dacă pacientul prezintă probleme vaginale netratate, cum ar fi stenoza cervicală sau vaginismus, sau dacă persoana care recoltează este prea dură, sau dacă folosește un speculum de dimensiuni nepotrivite. Pacientul va trebui să comunice dacă simte vreo durere. La multe femei există pete sau o ușoară diaree dupa recoltare.

Multi furnizori de servicii medicale au falsa impresie că numai apă sterilă ar trebui folosită pentru montarea speculumui. Aceasta poate cauza un posibil discomfort. Un număr de studii au arătat că o cantitate mică de gel lubricant pe bază de apă, nu interferează și nu obscurează rezultatul testului Papanicolau. De asemeni, citologia nu este afectată, și nici anumite teste pentru bolile transmisibile sexual.

Angajatul furnizorului de servicii de sănătate, începe prin a insera speculumul în vaginul femeii, urmând deschiderea vaginului și permite accesul la colul uterin. După această procedură, urmează colectarea de celule din zona deschiderii exterioare a colului uterin răzuind cu o spatulă Aylesbury. O perie endocervicală este rotită în deschiderea centrală a colului uterin. Celulele sunt plasate pe o lamelă de sticlă și trimise la laborator pentru a fi verificate.

O mătură din plastic este folosită câteodată în locul unei spatule sau a unei perii. Mătura nu este un dispozitiv de recoltare la fel de eficace la colectarea materialului endocervical ca și spatula sau peria. Mătura este folosită mai frecvent odată cu apariția citologiei bazate pe lichid, totuși fiecare dispozitiv de colectare poate fi folosit cu oricare dintre citologii.

Mostra este colorată folosind tehnica Papanicolau, în care coloranți și acizi sunt reținuti selectiv de către celule. Celulele necolorate nu pot fi văzute cu ajutorul microscopului iluminat. Testul Papanicolau alege colorări care pun în lumina keratinizarea citoplasmică, care nu are legatura cu acele caracteristici folosite pentru a pune un diagnostic în zilele noastre.

În anumite cazuri, un sistem computerizat, poate face o verificare prealabilă a lamelelor, indicând pe cele care nu au nevoie de o examinare de către o persoana sau iluminări ale unor zone pentru o atenție mai sporită. Mostra este verificată de obicei de un citotehnolog calificat, pregătit în mod special pentru acest lucru, folosind un microscop iluminat. Terminologia folosită pentru persoana care verifică mostrele, variază de la țară la țară; în Marea Britanie, aceste persoane se numesc "cytoscreener", oameni de știință biomedicală, practicieni avansați și patologi. Ultimele două denumiri, denotă și responsabilitatea raportării rezultatelor anormale, care necesită investigații suplimentare.

Eficacitatea testului Papanicolau

Testul Papanicolau, atunci când este combinat cu un program regulat de screening și verificări secundare adecvate, poate reduce ratele de mortalitate ale cancerului cervical cu până la 80%.

Eșecul în prevenirea cancerului folosind testul Papanicolau, poate apărea din mai multe motive, inclusiv neprezentarea la controlul regulat, lipsa testelor secundare în cazul în care există rezultate anormale, inclusiv recoltarea necorespunzătoare a mostrelor, sau erori de interpretare. In Statele Unite ale Americii, jumătate din cazurile invazive de cancer, apar la femeile care nu au făcut niciodată un test Papanicolau; un număr adițional de 10 - 20% de cazuri de cancer apar la femeile care nu au facut un test Papanicolau în următorii cinci ani de la primul test. Aproape un sfert din cazurile de cancer cervical din Statele Unite ale Americii, s-au intamplat femeilor care au avut un rezultat anormal, dar nu au facut verificări ulterioare suplimentare (femeia nu s-a intors la doctor pentru verificări, sau doctorul nu a făcut testele recomandate sau tratament).

S-a arătat ca adenocarcinomul colului uterin, nu a putut fi prevenit de testul Papanicolau. În Marea Britanie, care are un program de screening folosind testul Papanicolau, adenocarcinomul reprezinta aproximativ 15% din toate cancerele cervicale.

Estimările cu privire la eficacitatea sistemului de chemare și re-chemare la test în Marea Britanie, variază foarte mult, dar acest sistem poate preveni aproximativ 700 de decese pe an. Un medic care efectuează 200 de teste în fiecare an, ar împiedica o moarte o data la 38 de ani, în timp ce verifică 152 de femei cu rezultate anormale, trimițând mai departe 79 pentru investigații, obtinând 53 biopsii anormale și observând 17 anomalii persistente care dureaza mai mult de doi ani. Cel puțin o femeie va muri de cancer cervical în 38 de ani, în ciuda faptului ca face teste Papanicolau regulate.

Din moment ce populația Marii Britanii este de aproximativ 61 de milioane, numărul maxim de femei care vor avea parte de teste Papanicolau regulate, ar fi de aproximativ 15 - 20 milioane (eliminând procentajul populației sub 20 de ani și peste 65 de ani). Asta înseamnă ca screening-ul folosind testul Papanicolau in Marea Britanie, salvează viața unei persoane la fiecare 20 000 de alte persoane testate (asumând ca 15 milioane sunt testate in fiecare an). Dacă numai 10 milioane sunt testate într-un an, atunci acest screening ar salva viața unei persoane la fiecare 15 000 de alte persoane testate.