Всичко за месечния цикъл на жената (менструация)

Какво е менструация / Менструален цикъл / Мензис?

Менструацията (на латински: Menstruatio s. menses - мензис) е външният израз на менструалния цикъл у жената. Под менструация се разбира настъпващото след смъртта на яйцеклетката изхвърляне на подготвения предварително за леговище на очакваната оплодена яйцеклетка, но неизползван за тази цел функционален слой на ендометриума, протичащо с кръвотечение. Следователно кръвотечения от матката, при които липсват тези физиологични и анатомични предпоставки, не са истински менструационни кръвотечения. Менструацията се повтаря от пубертета до менопаузата периодично, средно през 28 дни. Най-късият нормален интервал е 21 дни, а най-дългият - 35 дни. Вън от тези предели менструацията се счита за ненормална по отношение на честота на появата ѝ. Различната дължина на менструалния интервал при отделните жени се обяснява с наследствените и индивидуалните особености на жената.

Ритъм

Менструалният цикъл е ритмичен или правилен, когато менструациите на жената се редуват през еднакви интервали. При част от жените точната периодичност на менструацията се запазва дори при съществени промени в живота им. При други, менструациите настъпват през различни интервали, като отделните интервали могат да бъдат нормални или патологични. В тези случаи менструацията се означава като аритмична или неправилна. Колебанията в интервала от 2 - 3 дни са твърде често явление. Тази лека аритмичност на менструацията при нормални сами по себе си интервали не говори за патологично състояние на половия апарат. Промени в ритъма настъпват лесно при нервно-вегетативни и нервно-психични дразнения и особено при промени в околната среда. По време на пубертета, на климактериума, както и след раждания и аборти аритмичността на менструацията е често явление.

Как се изчислява менструалния цикъл в Period28.com

Period28.com се отличава от други календари с това, че не е необходимо да се въведе периода на цикъла, защото част от жените не го знаят, а дава прогнози за следващата менструация съобразно индивидуално посочените данни.

Пример: Когато въведете коректни данни за две последователни менструации сайтът изчислява кога предстои следващата на база датите, посочени от Вас.

За тези, които знаят периода на своя цикъл, може да го посочат в началото при регистрация или да го променят във всеки един момент от настройки.

Времетраене

Менструационното кръвотечение продължава определено време и спира спонтанно. Средната продължителност на кръвотечението е 5 дни, като то е най-силно на втория и третия ден. Границите на нормата са между 3 и 5, максимално 7 дни. Обикновено продължителността на кръвотечението у една и съща жена е доста постоянна, като много по-рядко може да показва колебания. Ако разликата стане голяма, това е признак за известно патологично отклонение. Механизмът на спирането на кръвотечението при менструация е същият както при раждането: отворените кръвоносни съдове се притискат от мускулните влакна под действието на маточните контракции.

Свойства на менструалната кръв

Менструалната кръв има характерен червено-кафеникав цвят, течна е, и се съсирва трудно. Това се дължи на образуващи се в преградната маточна лигавица вещества, които инактивират, разрушават или неутрализират ферментите на съсирането. Наличността на съсиреци е признак, че кръвотечението е по-силно от нормата.

Менструационната кръв, поради това, че е примесена с цервикална слуз, има слузест вид и е лепкава на пипане. Тя има своеобразен мирис, дължащ се на примесите от секрета на мастните жлези на вулвата. Вследствие на явления от разпадане, които могат да настъпят под действието на бактерии от влагалището и външните полови органи, особено при недостатъчна хигиена, менструационната кръв може да добие остър и неприятен, дори зловонен мирис.

Отражение върху общото състояние

Менструацията е процес, който протича почти редовно със смущение от общо или локално естество. Само около 16 - 18 % от жените нямат никакви оплаквания. Известни промени, наречени предменструален синдром, предшестват кръвотечението. Някои смущения се явяват в средата на интервала. Смущенията биват субективни и обективни. По-характерни субективни усещания са:

 • болка в кръста и ниско в корема
 • главоболие
 • нервност
 • умора и отпадналост
 • повишена възбудимост
 • коремно-чревни спазми
 • напрежение в млечните жлези
 • подпухналост

Понякога се наблюдават и редица смущения, като например в храносмилателната система: намаляване на апетита, отвращение от някои храни, гадене, повръщане, диария или запек. Може да се установи ускоряване на пулса, сърцебиене и пр. Често се срещат признаци на вазомоторна нестабилност, изразяваща се в чувство на топлина, обилно изпотяване и пр. През това време носът и фаринксът набъбват. Гласът губи своята сила и яснота. По кожата могат да се появяват пъпки или херпеси. Обикновено се изпитва чувство на повишаване на телесното тегло и напрежение, на тежест в корема, което се дължи на усилено кръвонапълване в малкия таз, което често предизвиква дразнене, сърбеж, а понякога и полова възбуда.

Нарушения в менструалния цикъл

Нарушението на нормалния менструационен цикъл е едно от най-честите оплаквания при посещение на гинеколог. Оказва се, че голяма част от жените не си дават сметка какво представлява менструацията, и че към нея следва да се отнасят с внимание.

Нормалният цикъл варира в следните граници: интервал между менструациите, считано от първия ден на следващия цикъл – от 21 до 35 дена, продължителност на кръвотечението – от 2 до 5 дена, интензивност – 20-60 мл (3-4 превръзки на ден).

Нарушен менструален цикъл има когато: е увеличена или намалена продължителността между циклите или самия цикъл, извън цитираните по-горе граници.

При всяко отклонение от нормата жената следва да посети незабавно своя лекар.

Често нарушението на менструацията се оказва първи признак на настъпващо заболяване на гениталиите – възпаления, полипи на матката, ендометриоза, извънматочна бременност. Възможни са и рак на шийката, матката, яйчниците!

Понякога, рядко, нарушенията в менструалния цикъл не са симптоми на заболявания, а се дължат на влияние на средата. Във възрастта на полово съзряване около 12 – 16 годишна възраст след първата менструация една трета от момичетата имат нередовен цикъл.

Този период продължава около две години, след което менструационният цикъл се установява.

Симптоми като рязко отслабване или наддаване, окосмяване, съпроводени с нередовен цикъл следва да се третират сериозно, тъй като са признак на бъдещо безплодие или недоносена бременност. При климактериума (45-55 години) цикълът става все по-нарядко. Образуването на хормони и съзряването на яйцеклетки в продължение на около 5 години спира.

Менструални продукти

Дамски превръзки

Дамската превръзка е абсорбиращ хигиенен продукт, използван от жените по време на менструален цикъл или при всеки друг случай на кръвотечение от вагината. Превръзките се използват външно, между вулвата и бельото.

Дамските превръзки имат няколко разновидности: биха могли да бъдат копринени или памучни, по-тънки или по-дебели, с крилца или без.

Тампони

Тампонът е като малко руло от памучна материя с висящ конец в единия край.

Тампоните биват с различна дебелина, в зависимост от силата на кръвотечението. Също така биват и с различна дължина - има специални тампони, които са по-къси, за девствени момичета. Тези тампони не биха могли да разкъсат химена.

Тампоните трябва да се сменят на няколко часа, а през нощта е по-добре да се използва превръзка, вместо тампон. Смяната на тампона е много важна, защото при използване по-дълго време (24 часа например) може да навреди и да предизвика инфекция.

Какво е овулация?

Овулация е периода, в който е възможно една жена да зачене бебе.

Под въздействието на хормон, който се отделя от хипофизната жлеза, в яйчника започват да узряват няколко яйцеклетки. Само една от тях обаче достига до повърхността на яйчника, където се пуква и от нея се отделя зряла яйцеклетка, която се придвижва в маточната тръба. Това е овулацията. В маточната тръба, под влиянието пак на хормон, отделян от хипофизната жлеза, се образува жълто тяло. То също синтезира хормони – естроген и прогестерон, които действат върху лигавицата на матката така, че тя да е готова за оплодената яйцеклетка. Тя се променя като увеличава обема си и се подобрява кръвоснабдяването й.

Изчисляване на овулацията в Period28.com

Овулацията в Period28.com е изчислена на база стандартния метод – преброяване на дните от началото на последната менструация и прибавяне на 14 дни.

Пример: Ако менструалния цикъл на една жена е започнал на 5-ти Януари, нейната овулация е обикновено след 14 дни, т.е. на 19-ти Януари.

Това изчисление е на база статистики за жените в световен мащаб, но всичко е много индивидуално! За жените, които искат да забременеят и да са сигурни кога точно са в овулация, най-добрия метод е тест за овулация, който се продава в аптеките.

Известни са и други методи за определяне на овулацията при жените като измерване на температура, самоизследване на слуз от маточната шийка и др., но според специалистите гинеколози те не са надеждни (например температурата на жената се влияе от редица други фактори).

Кой може да вижда моята информация?

Вашият акаунт е личен. Информацията не се вижда от никой друг, освен от Вас.

Цитонамазка, РАР тест, изменения на маточната шийка

Какво е цитонамазка?

Цитонамазката (PAP тест) e метод на изследване и профилактика на рака на шийката на матката. Тестът е разработен през 1928 г. от патолога Джордж Папаниколау. Благодаренеие на въвеждането на профилактичната цитонамазката, ракът на шийката на матката значително намаля в развитите страни.

Цитонамазката дава възможност да се улови заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение води до 100% излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Изследването не е болезнено! При изследването се вземат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени.

Клетъчните промени в тази част на женското тяло, водещи до рак, се дължат на инфекция с човешки папилома вирус (HPV). Не всеки случай с HPV инфекция води до рак. Не може да се даде отговор при кого инфекцията ще се развие в тежко заболяване и при кого имунитетът ще надделее. За съжаление, в повечето случаи протичат безсимптомно, освен това предаването им не може да се предотврати напълно дори с използването на презерватив при сексуални контакти. Затова провеждането на цитонамазката става още по-целесъобразно за превенция от заболяването.

Измененията наспъпват бавно, години след инфектирането. Това дава възможност за "улавянето" на промените, много преди да са нанесени необратими поражения и да се предприеме адекватно лечение срещу раково заболяване.

Как се прави изследването?

Жената ляга върху гинекологичния стол, както за обикновен преглед. Лекарят поставя във влагалището спекулум /така се нарича инструментът, позволяващ оглед на влагалището и маточната шийка/. С малка четчица се взима материал от канала на маточната шийка. Така взетите клетки се "натриват" върху предметно стъкло и след подходяща обработка патологоанатомът дава своето заключение. Това може да отнеме няколко дни.

Кога е подходящо да се прави цитонамазка?

Цитонамазка се взема след 10-20 ден от началото на менструацията. Препоръчва се два дни преди изследването да се избягват сексуални контакти, тампони, вагинален душ, кремове или вагинални препарати. Тези средства биха могли да отмият или скрият някои патологични клетки.

Колко често и кой трябва да си прави цитонамазка?

Всички жени над 21 г. възраст трябва да си правят профилактична цитонамазка веднъж или два пъти годишно. Момичета под 21 г. трябва да се изследват, ако водят полов живот повече от 3 г. При жени над 65г. може да се разреди честотата на цитонамазки (1 х 3 г.). А ако са имали 3 поредни нормални цитонамазки може да спрат.

Не винаги резултатът от цитонамазката може да се приема за напълно достоверен, тъй като са възможни фалшиво положителни и фалшиво отрицателни. Нито един скринингов метод не може да бъде перфектен по ред причини. Ето защо при колебания относно резултата и за потвърждаването му е препоръчително да се извърши поредна цитонамазка. Смята се, че при три цитонамазки през годината не се допуска пропуск в регистрирането на предракови клетки. От цитонамазката може да се установи и наличие на други промени – вследствие на инфекция и възпаление, което е отново в полза здравето на жената.

За оценка на събрания материал се използват две класификации:

Класификация по Папаниколау (РАР)

При нея резултатите са разделени в 5 групи: от І гр., която е с нормални клетки, до V гр., при която има данни за карцином.

 • РАР I - Нормални клетки.
 • РАР II - Клетки, показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени), HPV инфекция.
 • РАР III - Граничен резултат.
 • РАР ІІІА - Тежко възпалено или дегенеративно изменение.
 • РАР ІІІВ - Лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес.
 • РАР IV - Тежка дисплазия, наличие на единични ракови клетки.
 • РАР V - Наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином.

Класификация по Бетесда (Bethesda)

Тя се въвежда, за да опрости класификацията на РАР и резултатите да са по-унифицирани. Също се обръща внимание на адекватност и качество на препарата. Резултатите се разделят на положителни и отрицателни за интраепителиарна неоплазия (предракови промени). Може резултатът да е отрицателен за предракови промени, но пак да има някакви доброкачествени промени (възпаление и др).

 • ASC - US : Атипични клетки в покривния епител с неуточнено значние.
 • ASC - H : Атипични клетки в покривния епител с висок риск, които не могат да изключат по-тежки промени (не може да се изключи HSIL).
 • АSG - US : Атипични клетки в жлезистия епител с неуточнено значение.
 • LSIL - Ниска степен на поражение на покривния епител, включва и HPV инфекция.
 • HSIL - Висока степен на поражение на покривния епител.
 • Съмнения за инвазивен карцином.

Патологичен резултат НE означава, че имате рак. Някои абнормални клетки се превръщат в рак, но в повечето случаи при лечение на тези нездрави клетки се предотвратява и появата на карцинома. Отрицателен за предракови промени резултат също не винаги означава изцяло нормален резултат. Може да има инфекция или други доброкачествени промени, които налагат лечение.