Τα πάντα για τον έμμηνο κύκλο των γυναικών (εμμηνορροϊκός)

Τι είναι η Εμμηνόρροια / Έμμηνος Κύκλος / Καταμήνιος Κύκλος;

Η εμμηνόρροια (λατινικά: Menstruatio) αναφέρεται στον μηνιαίο κύκλο των γυναικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, αποβάλλεται από τον γυναικείο οργανισμό το ενδομήτριο, δηλαδή το τοίχωμα της μήτρας. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω φυσιολογικής αιμορραγίας, η οποία κατά κύριο λόγο διαρκεί 5 ημέρες, παρότι μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 7 ημέρες. Η εμμηνόρροια επαναλαμβάνεται περιοδικά στις γυναίκες από την εφηβεία τους έως και την εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο για 28 χρόνια. Η μικρότερη φυσιολογική διάρκεια της περιόδου αυτής ή κύκλου όπως αλλιώς ονομάζεται είναι 21 ημέρες και η μεγαλύτερη 25 ημέρες. Παρότι υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις από γυναίκα σε γυναίκας, εκτός αυτών των ορίων η εμμηνόρροια δεν θεωρείται φυσιολογική.

Κύκλος

Η εμμηνόρροια σε μια γυναίκα είναι κανονική και ρυθμική όταν εναλλάσσεται σε κανονικά διαστήματα. Σε πολλές γυναίκες αυτή η κανονικότητα διατηρείται ακόμη και όταν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην ζωή τους. Σε ορισμένες άλλες, η εμμηνόρροια εμφανίζεται σε διαφορετικά διαστήματα, τα οποία είναι τόσο κανονικά όσο και όχι. Παρόλα αυτά, μια διαφοροποίηση 2-3 ημερών είναι τις περισσότερες φορές φυσιολογική, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως άρρυθμη. Αυτή η ελαφρά αρρυθμία δεν έχει σχέση με παθολογικούς λόγους. Αλλαγές στον ρυθμό του κύκλου ενδέχεται να προκύψουν σχετικά εύκολα λόγω νευρο-ψυχολογικών παραγόντων και ιδίως όταν καταγράφονται αλλαγές στο περιβάλλον μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά την εμμηνόπαυση και μετά από εγκυμοσύνες και αποβολές, είναι πολύ συχνό να παρατηρούνται αρρυθμίες στον γυναικείο κύκλο.p>

Πώς γίνεται ο υπολογισμός του έμμηνου κύκλου στο Period28.com;

Το Period28.com διαφέρει από άλλα ημερολόγια, γατί δεν χρειάζεται προκειμένου να γίνει η είσοδος στον κύκλο της περιόδου, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν κάποιες γυναίκες και δεν δίνει κάποια διάγνωση για την επόμενη εμμηνόρροια σύμφωνα με τα προσωπικά δεδομένα κάθε γυναίκας.br />
Παράδειγμα: Όταν εισάγετε τα σωστά δεδομένα για δύο συνεχόμενους έμμηνους κύκλους, η ιστοσελίδα υπολογίζει πότε θα προκύψει ο επόμενος, με βάση αυτά τα δεδομένα, τα οποία έχετε υποδείξει εσείς.

Για όσες γυναίκες γνωρίζουν την περίοδο των κύκλων τους, μπορούν να την εισάγουν στην αρχή της εγγραφής ή να την τροποποιήσουν ανά πάσα στιγμή στις ρυθμίσεις.

Διάρκεια

Η εμμηνόρροια διαρκεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σταματά ξαφνικά. Η μέση διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου είναι 5 ημέρες και η δεύτερη και η τρίτη ημέρα είναι η πιο ισχυρές. Μια κανονική διάρκεια είναι μεταξύ 3 και 5 ημερών, το μέγιστο 7. Η συνήθης διάρκεια εμμηνόρροιας για μια γυναίκα είναι αρκετά σταθερή και πολύ σπάνια εμφανίζει κάποιο είδος αυξομείωσης. Εάν η διαφορά γίνει αρκετά μεγάλη, αυτό συνήθως έχει παθολογικά αίτια. Ο μηχανισμός τερματισμού της εμμηνόρροιας είναι ο ίδιος που παρατηρείται κατά τη διάρκεια μιας γέννας: οι ανοιχτές αρτηρίες συμπιέζονται από τις ίνες των μυών, υπό την επίδραση των συσπάσεων της μήτρας.

Ιδιότητες του εμμηνορροϊκού αίματος

Το εμμηνορροϊκό αίμα έχει μια χαρακτηριστική κοκκινο-καφετιά απόχρωση. Βρίσκεται σε υγρή κατάσταση και είναι δύσκολο να πήξει. Αυτό συμβαίνει λόγω των ουσιών σε αυτό που απενεργοποιούν εξουδετερώνουν ή καταστρέφουν τους θρόμβους. Η παρουσία κάποιου πήγματος, αποτελεί ένδειξη ότι η αιμορραγία είναι μεγαλύτερη της φυσιολογικής.br />
Το εμμηνορροϊκό αίμα έχει βλεννώδη εμφάνιση και υφή στο άγγιγμα, λόγω το ότι είναι αναμεμειγμένο με βλέννες του τραχήλου. Διαθέτει μια χαρακτηριστική οσμή λόγω των εκκρίσεων των σμηγματογόνων αδένων του αιδοίου. Ως εκ τούτου του φαινόμενου υποβάθμισης, το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα της δράσης βακτηριών από τη μήτρα ή τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, κυρίως σε περιπτώσεις κακής υγιεινής, το εμμηνορροϊκό αίμα μπορεί να γίνει δυσάρεστο, ακόμη και έντονα δυσώδες.

Επιπτώσεις στη γενική κατάσταση

Η εμμηνόρροια είναι μια διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται συνήθως κανονικά, χωρίς διαταραχές. Μόνο ένα ποσοστό 16 – 18 % των γυναικών δεν παρουσιάζουν ενοχλήσεις. Ορισμένες βιώνουν αλλαγές, οι οποίες ονομάζονται προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και οι οποίες προηγούνται της αιμορραγίας. Ορισμένες διαταραχές εμφανίζονται κάπου στη μέση των διαστημάτων αυτών. Αυτές οι διαταραχές είναι τόσο υποκειμενικές όσο και αντικειμενικές. Οι κυριότερες και πιο τυπικές υποκειμενικές είναι:

  • πόνος στο πίσω και κάτω μέρος της κοιλιάς
  • πονοκέφαλος
  • νευρικότητα
  • εξάντληση και κούραση
  • αυξημένη διεγερσιμότητα
  • γαστρεντερικοί σπασμοί
  • πίεση στο στήθος
  • δύσπνοια

Ορισμένες φορές παρατηρούνται ενοχλήσεις, για παράδειγμα στο πεπτικό σύστημα: μείωση της όρεξης, αποστροφή από συγκεκριμένα τρόφιμα, ναυτία, έμετος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μπορεί να καταγραφεί και αύξηση των παλμών, ταχυκαρδία κλπ. Συμπτώματα αγγειοκινητικής αστάθειας είναι επίσης αρκετά συχνά και εκφράζονται με αίσθημα θερμότητας, σημαντική αύξηση των καρδιακών παλμών κλπ. Εντωμεταξύ, η μύτη και ο λαιμός πρήζονται, ενώ η φωνή χάνει την καθαρότητα και την ισχύ της. Εξανθήματα ή έρπης ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο να υπάρξει το αίσθημα αυξημένου βάρους και πίεσης, κοιλιακού βάρους, που οφείλονται στην ενισχυμένη διόγκωση της πυέλου, που προκαλεί συχνά ερεθισμό, κνησμό και σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλική διέγερση.

Εμμηνορροϊκές διαταραχές

Διαταραχές του κανονικού έμμηνου κύκλου αποτελούν ένα από τα πιο συχνά παράπονα κατά τη διάρκεια επισκέψεων στον γυναικολόγο. Φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι η εμμηνόρροια και ότι οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με προσοχή.

Ο κανονικός κύκλος ποικίλει και βρίσκεται εντός των ακόλουθων ορίων: διάστημα ανάμεσα σε έμμηνους κύκλους, που υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα του κύκλου από 21 έως 35 ημέρες, διάρκεια της αιμορραγίας έως 2 με 5 ημέρες, ένταση 20-60 ml (3-4 σερβιέτες ανά ημέρα).

Μη φυσιολογική εμμηνόρροια μπορεί να εμφανιστεί όταν: η διάρκεια ανάμεσα στους κύκλους ή στον ίδιο τον κύκλο αυξάνεται ή μειώνεται, πέρα από τα παραπάνω όρια.

Σε κάθε παρέκκλιση από το κανονικό, η γυναίκα οφείλει τα επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό της.

Κάθε διαταραχή του έμμηνου κύκλου αποτελεί μια πρώτη ένδειξη κάποιας επικείμενης ασθένειας φλεγμονή, πολύποδες της μήτρας, ενδομητρίωση και έκτοπη κύηση. Είναι επίσης πιθανή η περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, της ίδια της μήτρας ή των ωοθηκών!

Ορισμένες φορές, αλλά σπάνια, οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου δεν αποτελούν συμπτώματα αλλά ασθένειες, αλλά έχουν σχέση με επιδράσεις του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, περίπου στην ηλικία των 12 16 ετών, μετά την πρώτη εμμηνόρροια, το ένα τρίτο των κοριτσιών εμφανίζει ακανόνιστες περιόδους.

Το στάδιο αυτό συνεχίζεται περίπου για δύο χρόνια και στη συνέχεια ή εμμηνόρροια γίνεται φυσιολογική.

Συμπτώματα όπως ξαφνική απώλεια ή απόκτηση βάρους, τριχοφυΐας, που συνδυάζονται με ακανόνιστες περιόδους, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη μελλοντικής υπογονιμότητας ή πρόωρης κύησης. Κατά την έλευση της εμμηνόπαυσης (45-55 ετών), η περίοδος έρχεται πιο σπάνια. Η δημιουργία ορμονών και η ωρίμανση των ωαρίων σταματά σε μια περίοδο περίπου 5 ετών.

Εμμηνορροϊκά προϊόντα

Σερβιέτες

Η σερβιέτα αποτελεί ένα απορροφητικό προϊόν υγιεινής, το οποίο χρησιμοποιούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του μήνα της περιόδου και σε κάθε άλλη περίπτωση στην οποία παρατηρείται αιμορραγία από τη μήτρα. Η χρήση της σερβιέτας είναι εξωτερική, και γίνεται ανάμεσα στο αιδοίο κα στα γυναικεία εσώρουχα.

Υπάρχουν πολλά είδη σερβιετών: μπορούν να είναι κατασκευασμένες από μετάξι ή βαμβάκι, να είναι πιο λεπτές ή πιο χονδρές, με φτερά ή δίχως.

Ταμπόν

Το ταμπόν είναι ένα μικρό ρολό βαμβακερού υφάσματος με ένα νήμα, στη μια του άκρη.

Τα ταμπόν έχουν διαφορετικό πάχος, ανάλογα με την ένταση της αιμορραγίας. Διατίθενται επίσης σε διαφορετικά μήκη υπάρχουν ακόμη ειδικά, κοντύτερα ταμπόν για κορίτσια που είναι ακόμη παρθένα, ώστε να μην είναι δυνατόν να σχιστεί ο υμένας.

Η αλλαγή του ταμπόν πρέπει να γίνεται κάθε λίγες ώρες και είναι προτιμότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνεται χρήση σερβιέτας αντί για ταμπόν. Η συχνή αλλαγή των ταμπόν είναι σημαντική, καθότι εάν ένα ταμπόν χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερη διάρκεια (24 ώρες για παράδειγμα) μπορεί να προκαλέσει ζημιά και μόλυνση.

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι μια περίοδος κατά την οποία είναι δυνατό μια γυναίκα να συλλάβει ένα μωρό.

Υπό την επίδραση μιας ορμόνης, η οποία εκκρίνεται από τον βλεννογόνο αδένα, ορισμένα ωάρια ωριμάζουν μέσα στην ωοθήκη. Ωστόσο, μόνο ένα από αυτά φτάνει στην επιφάνεια της ωοθήκης όπου σπάει και ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται και κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Αυτή είναι η ωορρηξία. Στη σάλπιγγα, υπό την επίδραση επίσης μιας ορμόνης, η οποία εκκρίνεται από τον βλεννογόνο αδένα, σχηματίζεται ένα κίτρινο σώμα. Συνθέτει επίσης ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη, που δρουν πάνω από βλέννα της μήτρας, ώστε να προετοιμάσουν την γονιμοποίηση του ωαρίου. Ακολουθούν αλλαγές μέσω της μείωσης του όγκου και της ροής του αίματος, η οποία βελτιώνεται.

Υπολογισμός ωορρηξίας στο Period28.com

Η ωορρηξία στο Period28.com υπολογίζεται με βάση την καθιερωμένη μέθοδο μέτρησης των ημερών από την έναρξη της προηγούμενης ωορρηξίας και αριθμώντας συνολικά 14 ημέρες.

Παράδειγμα: Εάν η εμμηνόρροια μιας γυναίκας είναι η 5η Ιανουαρίου, η ωορρηξία της είναι συνήθως μετά από 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει την 19η Ιανουαρίου.

Αυτός ο υπολογισμός γίνεται βάσει παγκόσμιων στατιστικών που έχουν πραγματοποιηθεί σε γυναίκες, ωστόσο υπάρχει ο προσωπικός παράγοντας! Για τις γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη και οι οποίες θέλουν να είναι βέβαιες για τον ακριβή χρόνο της ωορρηξίας, η καλύτερη μέθοδος είναι η πραγματοποίηση ενός τεστ ωορρηξίας, το οποίο πωλείται στα φαρμακεία.

Υπάρχουν και άλλες γνωστές μέθοδοι καθορισμού της γυναικείας ωορρηξίας, όπως η μέτρηση της θερμοκρασίας, η αυτοεξέταση για μύκητες στον τράχηλο της μήτρας κλπ., ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς γυναικολόγους δεν είναι τόσο αξιόπιστες (για παράδειγμα η θερμοκρασία μιας γυναίκας εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες).

Ποιος μπορεί να δεις τις πληροφορίες μου;

Ο λογαριασμός σας είναι προσωπικός. Οι πληροφορίες δεν είναι ορατές σε άλλους, πέραν από εσάς.

Τεστ Παπ

Τι είναι το Τεστ Παπ;

Το Τεστ Παπανικολάου (ή Τεστ Παπ) είναιμια εξέταση για τον εντοπισμό προκαρκινικών ή καρκινικών διαδικασιών στο ενδοτραχηλικό κανάλι του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ασυνήθιστα ευρήματα υποδεικνύουν τη χρήση πιο ευαίσθητων διαγνωστικών μεθόδων και, εφόσον απαιτούνται, παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο την πρόληψη της επέκτασης του καρκίνου. Το συγκεκριμένο τεστ εφευρέθηκε και πήρε το όνομα του διακεκριμένου Έλληνα ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου.

Με την λήψη δείγματος, ένα μητροσκόπιο χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη του μητρικού καναλιού και την συλλογή κυττάρων από το έξω άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας και του ενδοτραχήλου. Τα κύτταρα εξετάζονται με μικροσκόπιο για την εύρεση ανωμαλιών. Σκοπός του τεστ είναι ο εντοπισμός πιθανών προκαρκινικών αλλαγών (ονομαζόμενες τραχηλικές, ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες (CIN) ή δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας), οι οποίες προκαλούνται από σεξουαλικά μεταδιδόμενους ιούς του ανθρώπινου θηλώματος. Το τεστ παραμένει μια αποτελεσματική, ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος εντοπισμού προκαρκινικών και καρκινικών ενδείξεων του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ ενδέχεται επίσης να εντοπίσει μολύνσεις και ανωμαλίες στην ενδοτράχηλο και στο ενδομήτριο.

Γενικά, σε χώρες όπου το Τεστ Παπ αποτελεί ρουτίνα, προτείνεται σε γυναίκες που είναι ενεργές σεξουαλικά να πραγματοποιούν το τεστ συχνά. Η συχνότητα ποικίλει από τα τρία έως τα πέντε χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα κριθούν ως μη φυσιολογικά και ανάλογα με την φύση της ανωμαλίας, το τεστ ενδέχεται να πρέπει να επαναληφθεί σε έξι με δώδεκα μήνες. Εάν η ανωμαλία απαιτεί πιο λεπτομερή εξέταση, ο ασθενής ενδέχεται να παραπεμφθεί για πιο λεπτομερείς εξετάσεις και κολποσκόπηση. Υπάρχει επίσης περίπτωση να παραπεμφθεί για HPV DNA τεστ. Επιπλέον βιοενδείξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά στο Τεστ Παπ βρίσκονται υπό έρευνα.

Τύποι εξετάσεων:

Παραδοσιακό Τεστ Παπ

Σε μια συμβατική εξέταση με Τεστ Παπ, δείγματα συλλέγονται και τοποθετούνται άμεσα για παρακολούθηση στο μικροσκόπιο μετά τη λήψη τους.

Κυτταρολογική εξέταση με υγρό

Το δείγμα από το Τεστ Παπ τοποθετείται σε ένα μπουκάλι για την προστασία και τη διατήρησή του στο εργαστήριο, όπου στη συνέχεια εξετάζεται.

Επιπλέον, ένα τεστ HPV ενδέχεται να πραγματοποιηθεί είτε ως αποτέλεσμα αντικανονικών αποτελεσμάτων στο Τεστ Παπ, ή σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνει πιο έγκυρη εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιούνται παράλληλα και το Τεστ Παπ και το τεστ HPV.

Ενδείξεις

Οι κατευθυντήριες γραμμές διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Γενικά, οι εξετάσεις ξεκινούν στην ηλικία των 20 ή 25 και ολοκληρώνονται στα 50 ή στα 60. Η εξέταση προτείνεται τυπικά κάθε τρία με πέντε χρόνια, εφόσον τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.

Οι γυναίκες είναι καλό να περιμένουν ορισμένα χρόνια, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, την πραγματοποίηση των εξετάσεων και αυτό δεν πρέπει να γίνεται πριν την ηλικία των 21 ετών. Ο Σύλλογος Μαιευτήρων και Γυναικολόγων των Η.Π.Α. (ACOG) και άλλοι φορείς, συνιστούν την έναρξη της εξέτασης σε ηλικία 21 ετών (καθώς συνήθως κατά την ηλικία αυτή έχουν περάσει λίγα χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής στις περισσότερες γυναίκες που ζουν στις Η.Π.Α.). Σε πολλές άλλες χώρες η έναρξη γίνεται στα 25 ή αργότερα. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία έναρξης της εξέτασης είναι τα 25 έτη.

Οι περισσότερες γυναίκες με HPV αποκτούν τον ιό συνήθως αμέσως μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Κατά μέσο όρο χρειάζεται ένας περίπου χρόνος, ωστόσο ενδέχεται να μεσολαβήσουν έως 4 έτη, έως ότου το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας να αντιμετωπίσει την αρχική μόλυνση. Η εξέταση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενδέχεται να δείξει αυτή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ως ελαφρές ανωμαλίες, οι οποίες δεν συσχετίζονται συνήθως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά προκαλούν άγχος στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε επιπλέον εξετάσεις και πιθανές θεραπείες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται συνήθως χρόνο προκειμένου να εξελιχθεί, συνεπώς η καθυστέρηση της έναρξης των εξετάσεων λίγα χρόνια ενέχει μικρό ρίσκο καθυστερημένης διάγνωσης πιθανών προκαρκινικών ενδείξεων. Για παράδειγμα, η εξέταση γυναικών στα 25 δεν μειώνει τα επίπεδα περιστατικών καρκίνων κάτω των 30 ετών.

Η εξέταση γυναικών που δεν είχαν σεξουαλικές επαφές είναι μικρής ή μηδενικής σημασίας. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., Η Υπηρεσία Πρόληψης Νοσημάτων (USPSTF) προτείνει την αναμονή τουλάχιστον τριών ετών μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξ και ανάμεσα σε γυναίκες, συνεπώς ακόμη και γυναίκες που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται, αν και γενικότερα ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην περίπτωση αυτή είναι μικρότερος.

Οι συστάσεις αναφορικά με τη συχνότητα της εξέτασης ποικίλουν—τυπικά από 3 έως 5 χρόνια σε όσους δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν μη φυσιολογικές ενδείξεις. Παλαιότερα πολλοί υποστήριζαν στην εξέταση κάθε 2 χρόνια, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι η τόσο συχνή εξέταση είναι πραγματικά απαραίτητη. Η ετήσια εξέταση δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά οδηγεί σε ιδιαίτερα αυξημένο κόστος και πολλές διαδικασίες και αγωγές που δεν είναι απαραίτητες. Είναι αποδεκτό από το 1980 ήδη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση λιγότερο συχνά. Κατά τη άποψη ορισμένων γιατρών, η συχνότητα της εξέτασης εξαρτάται από την ηλικία. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εξέταση συνιστάται να γίνεται κάθε 3 χρόνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και κάθε 5 χρόνια σε όσες είναι μεγαλύτερες.

Η εξέταση θα πρέπει να σταματά στην ηλικία των 65 ετών εκτός εάν υπάρχουν μη κανονικά αποτελέσματα ή ασθένεια. Πιθανότατα δεν υπάρχει όφελος κατά την εξέταση γυναικών ηλικίας 60 και άνω, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση που τα τρία τελευταία τεστ κάποιας γυναίκας ήταν αρνητικά, αυτή μπορεί να σταματήσει τις εξετάσεις στην ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών υπηρεσιών υγείας, ενώ στην Αγγλία η ηλικία αυτή είναι τα 64 έτη. Δεν υπάρχει λόγος πραγματοποίησης της εξέτασης μετά την πραγματοποίηση μιας πλήρους υστερεκτομής ως αποτέλεσμα καλοήθους όγκου.

Το Τεστ Παπ εξακολουθεί να προτείνεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV, καθώς τα εμβόλια δεν καλύπτουν όλα τα είδη HPV που είναι ικανά να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, τα εμβόλια δεν προστατεύουν κατά της αντιμετώπισης του HPV εφόσον έχει προηγηθεί μόλυνση πριν τον εμβολιασμό.

Συχνότερα Τεστ Παπ ενδέχεται να απαιτούνται μετά από μια μη φυσιολογική ένδειξη ή μετά από μια θεραπευτική αγωγή για μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε Τεστ ΠΑΠ ή ως αποτελέσματα βιοψίας ή λόγω θεραπευτικής αγωγής κατά του καρκίνου.

Διαδικασία εξέτασης του τραχήλου της μήτρας

Για βέλτιστα αποτελέσματα, είναι καλό να μην πραγματοποιείται Τεστ Παπ κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν Τεστ Παπ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ειδικά εάν ο ιατρός κάνει χρήση τεστ με χρήση υγρού. Εάν η αιμορραγία είναι έντονη, τα κύτταρα του ενδομητρίου ενδέχεται να παρεμποδίζουν την λήψη κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και συνεπώς δεν προτείνεται η πραγματοποίηση Τεστ Παπ εάν η αιμορραγία είναι ισχυρή.

Η πραγματοποίηση ενός Τεστ Παπ δεν πρέπει να προκαλεί πόνο, ωστόσο υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που η εξεταζόμενη αντιμετωπίζει προβλήματα στην περιοχή της μήτρας για τα οποία δεν έχει δεχτεί θεραπευτική αγωγή, όπως στένωση του τραχήλου της μήτρας ή κολεϊσμό ή εάν το άτομο που πραγματοποιεί την εξέταση την πραγματοποιεί δίχως προσοχή ή με λάθος μέγεθος μητροσκοπίου. Η εξεταζόμενη οφείλει να αναφέρει ότι πονάει. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διάρροια ή κηλίδες μετά την εξέταση.

Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας έχουν τη λανθασμένη αίσθηση ότι μόνο το αποστειρωμένο νερό, χωρίς τη χρήση λιπαντικού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μητροσκόπιο. Η πρακτική αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσφορία. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η χρήση μιας μικρής ποσότητας λιπαντικού υπό τη μορφή τζελ με βάση το νερό δεν έχει επιπτώσεις στα αποτελέσματα και δεν προκαλεί δυσφορία κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επιπλέον, κυτταρολογικά δεν υπάρχουν επιπτώσεις και το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις εξετάσεων STD.

Το άτομο που πραγματοποιεί την εξέταση ξεκινά τη διαδικασία με την είσοδο του μητροσκοπίου στον γυναικείο κόλπο, ανοίγοντας τον κόλπο και δίνοντας πρόσβαση στον τράχηλο της μήτρας. Τα κύτταρα τοποθετούνται σε γυάλινο πλακίδιο εξέτασης και μεταφέρονται στο εργαστήριο προκειμένου να εξεταστούν για ενδεχόμενες ανωμαλίες.

Μια πλαστική σκούπα χρησιμοποιείται ορισμένες φορές στη θέση σπάτουλας και βούρτσας. Η σκούπα δεν είναι τόσο αποδοτική ως συσκευή συλλογής, καθώς δεν μπορεί να συλλέξει μεγάλη ποσότητα ενδοτραχηλικού υλικού σε σχέση με την σπάτουλα και τη βούρτσα. Η βούρτσα χρησιμοποιείται πιο συχνά στις κυτταρολογικές εξετάσεις με υγρό, παρότι και τα δύο είδη συσκευών συλλογής δειγμάτων μπορούν να χρησιμοποιούν σε έκαστο είδος κυτταρολογικής λήψη.

Το δείγμα βάφεται με την τεχνική Παπανικολάου, με την οποία βαφές και οξέα τοποθετούνται επιλεκτικά μέσα σε κύτταρα/ Τα κύτταρα που δεν έχουν χρωματιστεί δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν με ένα ελαφρύ μικροσκόπιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή ενδέχεται να κάνει έναν προκαταρκτικό έλεγχο των δειγμάτων, υποδεικνύοντας εκείνα που δεν χρειάζονται έλεγχο από άνθρωπο ή υποδεικνύοντας την προσοχή σε ορισμένα άλλα. Στη συνέχεια ο έλεγχος γίνεται από έναν ειδικά εκπαιδευμένο κυτταρολόγο με τη χρήση μικροσκοπίου. Ο έλεγχος του δείγματος διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Αποτελεσματικότητα του Τεστ Παπ

Το Τεστ Παπ όταν συνδυάζεται με ένα κανονικό πρόγραμμα εξέτασης και συνοδευτικά μέσα, μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως και 80%.

Αποτυχία πρόληψης του καρκίνου μέσω του Τεστ Παπ μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανόμενης της ελλιπούς εξέτασης, την παράληψης χρήσης συμπληρωματικών εξετάσεων μετά από μη φυσιολογικά αποτελέσματα και σφάλματα στη λήψη δειγμάτων και στην εξέτασή τους. Στις Η.Π.Α. πάνω από το μισό των επιθετικών μορφών καρκίνου εντοπίζονται σε γυναίκες που δεν έχουν πραγματοποιήσει ποτέ Τεστ Παπ και ένα επιπλέον 10 έως 20% καρκίνων εντοπίζονται σε γυναίκες που δεν έχουν πραγματοποιήσει Τεστ Παπ τα τελευταία 5 χρόνια. Περίπου το ένα τέταρτο των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στις Η.Π.Α. εντοπίστηκαν σε γυναίκες με μη φυσιολογικά ευρήματα σε Τεστ Παπ, τα οποία δεν ακολούθησαν την απαιτούμενη διαδικασία στη συνέχεια (δεν επανήλθαν για εξέταση η θεραπευτική αγωγή ή δεν πραγματοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους οι απαιτούμενες περεταίρω εξετάσεις ή θεραπείες).

Το Αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας δεν φαίνεται ότι αποτρέπεται από τα Τεστ Παπ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πραγματοποιεί πρόγραμμα ελέγχων με Τεστ Παπ, το Αδενοκαρκίνωμα αφορά το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του συστήματος κλήσης σε περεταίρω εξετάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ποικίλουν, ωστόσο φαίνεται ότι αποτρέπονται περίπου 700 θάνατοι ανά έτος στη χώρα. Ένας ιατρός ο οποίος πραγματοποιεί περί τα 200 τεστ κάθε χρόνο μπορεί να αποτρέψει ένα θάνατο ανά 38 έτη, ενώ κατά μέσο όρο παρατηρεί 152 περιπτώσεις γυναικών με μη φυσιολογικά αποτελέσματα, παραπέμποντας 79 από αυτές για περεταίρω εξέταση, με 53 μη φυσιολογικά αποτελέσματα βιοψιών και 17 εμμένουσες περιπτώσεις μη φυσιολογικών ενδείξεων διάρκεια άνω των 2 ετών. Τουλάχιστον μια γυναίκα κατά τη διάρκεια των 38 ετών θα πέθαινε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παρά τις εξετάσεις.

Από τη στιγμή που ο πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν 61 εκατομμύρια, ο μέγιστος αριθμός γυναικών που μπορούν να πραγματοποιήσουν Τεστ Παπ σε ετήσια βάση είναι 15 με 20 εκατομμύρια (μην υπολογίζοντας τον πληθυσμό κάτω των 20 και άνω των 65 ετών). Αυτό ανάγεται σε ότι η χρήση του Τεστ Παπ στο Ηνωμένο Βασίλειο σώζει τη ζωή 1 ατόμου σε κάθε 20.000 που εξετάζονται (με βάση την εξέταση 15.000.000 γυναικών κάθε χρόνο). Εάν μόνο 10.000.000 εξετάζονται κάθε χρόνο, τότε θα σωζόταν η ζωή μίας ανά περίπου 15.000 εξεταζόμενων γυναικών.